Login

17.10.2014 | 13:10 uur

ALLEEN MAAR POSITIEF AANMOEDIGEN

Vijftien clubs, één team. De plaatselijke voetbalclubs in Venlo zijn samen gaan werken onder de naam Venlo Verbroedert in een poging de waarden sportiviteit en respect hoger in het vaandel te krijgen. Waar kun je dan beter beginnen dan bij de jongste jeugd? ,,Ouders, als het niet lukt, niet boos worden. Zeg gewoon: niets aan de hand, volgende keer beter.’’

Erwin Petit kijkt naar een potje tussen VCH E2 en MVC'19 E4. Veertien pupillen in de wei, op zaterdag, de mooiste dag van de week. Petit is leider van de D2, maar wil goedbedoeld ook de E'tjes van coaching voorzien. ,,Dek je mannetje, daar links”, geeft hij als toeschouwer tijdens het duel als aanwijzing.

Als het aan de initiatiefnemers van Venlo Verbroedert ligt, gebeurt het niet meer. Wiel Verstappen, jeugdcoördinator van VCH, legt uit waarom. ,,Wij hebben een goede trainer aangesteld die de pupillen instructies geeft. Als alle andere mensen langs de lijn ook instructies gaan geven, worden die kinderen gek. Ze moeten juist van het spelletje genieten.”

Hup, zet hem op
Toch hoeven de mensen langs de kant daar echt niet als makke lammetjes te staan, vindt Verstappen. ,,We willen ze vragen de jeugd positief aan te moedigen. Hup, zet hem op. Dat werk. Maar niet: Pietje doe dit of Jantje waarom deed je dat nou?”

Toeschouwer Petit is zich ervan bewust dat hij instructies geeft. ,,Ik word fanatiek en dan wil ik de jongens helpen. Het zit in mijn bloed. Maar ik snap dat het vervelend is voor de coach als ik me er ook mee ga bemoeien”, stelt hij. ,,Dus ik snap het initiatief wel.”

Nou gaat het in het geval van de leider van D2 slechts om aanwijzingen. Verstappen constateert echter 'veel te vaak' dat steeds meer ouders agressieve, beledigende of schunnige taal naar het kroost op het veld schreeuwen. Opvoeders die naar jochies en meisjes van een paar turven hoog de raarste dingen roepen? ,,Ja het gebeurt. Dat is natuurlijk ongehoord. Wat voor voorbeeldfunctie is dat? Dat willen we verbannen van de velden. En aanwijzingen willen we het zo veel mogelijk indammen, al begrijpen we dat het lastig blijft,” zegt hij.

Ruud van Nistelrooy
Maar wat als – om maar een voorbeeld te noemen – Ruud van Nistelrooy langs de lijn staat en als ouder zijn kind instructies geeft. Verstappen: ,,Dan gaan we toch ook met hem praten. Met de vraag of hij de aanwijzingen voor later wil bewaren. Het gaat er niet om dat we niet gebruik willen maken van iemands kennis, maar in de eerste plaats moet het om plezier gaan. Zeker bij de jongste jeugd. We merken steeds vaker dat het uit de hand loopt langs het veld door ouders die doordraven. Daarom zijn we deze actie gestart.”

De jeugd van VCH reikte voor de wedstrijd tegen MVC'19 aan de ouders langs de lijn een folder uit waarin staat wat van ze verwacht wordt. Kort samengevat: stimuleer kinderen plezier te hebben in het veld, niet per se in het moeten winnen. Gebruik geen agressieve taal, moedig positief aan. Respecteer de beslissingen van de scheidsrechter, supporter niet alleen je eigen kind maar het hele team. Ben je het niet eens met de coach, zoek dan een geschikt moment na de wedstrijd om erover te praten. Enzovoort.

Is het nou echt nodig om volwassen ouders te (her)opvoeden, terwijl zij juist hun kinderen het goede voorbeeld dienen te geven? Verstappen: ,,Natuurlijk gaat het meestal goed, gelukkig. Maar te vaak gaat het ook fout. Dus ik vrees dat het noodzakelijk is.”

Bron: knvb.nl

33.186 aanvoerders!

111%

Dit seizoen gaan we voor 30.000 Aanvoerders.

Geef het door en verzamel zo veel mogelijk voetballiefhebbers die zich verantwoordelijk voelen voor onze sport.

Dan maak je kans op unieke voetbalprijzen! Ik ben een Aanvoerder, jij ook?

ik sluit me ook aan!